Motorgumi

kereső

Szélesség: Magasság: Átmérő:
Gumi méret
Gumi méret
Márka: Kategória:
Új gumik Használt gumik
Szélesség: Átmérő:
Márka: Kategória:
Új gumik Használt gumik

A guminyomás fontossága a motorgumi esetében

A helyes guminyomás beállítását nemcsak az autósok, a motorosok is hajlamosak elhanyagolni, pedig a biztonságos tapadás, a gumik élettartama és a fogyasztás szempontjából is rendkívül fontos, hogy a gumiabroncsok a gyártó által meghatározott értékekre legyenek beállítva.

A helyes guminyomás beállítását nemcsak az autósok, a motorosok is hajlamosak elhanyagolni, pedig a biztonságos tapadás, a gumik élettartama és a fogyasztás szempontjából is rendkívül fontos, hogy a gumiabroncsok a gyártó által meghatározott értékekre legyenek beállítva. A pontos értékeket a motor gyártók matrica formájában helyezik el a például a lengővillán, a tankon, a motor ülése alatt, vagy a kesztyűtartóban.

A biztonságos közlekedésünk érdekében csak a gyár által megadott gumiméretű abroncsokat szereltessük fel, és a gyár által előírt guminyomást mindig tartsuk be. Ha utast is szállítunk, akkor szintén a gyár ajánlásait vegyük figyelembe, és amíg nem fújtuk fel az abroncsot az előrí értékre például egy benzinkúton, addig haladjunk megkettőzött óvatossággal.

A guminyomás pontos értékeit azért adják meg a gyártók, mert az abroncs futófelületének az úttal való kapcsolatánál ekkor biztosítható a legjobb minőségű tapadás. Akár túl magas, akár túl alacsony a motorgumi levegőnyomása, az mindig egyenetlen és túlzott kopással fog járni, és ami még fontosabb, a biztonságos tapadás nem lesz biztosítva, a kanyarstabilitás jelentősen csökken, és a fékezés is veszélyesebbé válik, ami különösen nedves útfelületeken lesz érzékelhető.

Ha a levegőnyomás elégtelen, a motorgumi folyamatos túlterhelésnek van kitéve, huzamosabb használat mellet a gumiabroncs szilárdságát és rugalmasságát biztosító anyagok minősége romlik, így a légnyomás rendszeres (heti - kétheti) ellenőrzése a legjobb, hogy a gumiabroncs minőségének romlását megakadályozzuk. A levegőnyomás ellenőrzését lehetőleg még hideg állapotában végezzük, mivel használat közben felmelegszik a gumiban lévő levegő, és ez növeli guminyomást.

Amennyiben hetente, kéthetente mindig utána kell fújni a helyes guminyomás érdekében, akkor a gumiból valamilyen okból szökik a levegő, célszerű az abroncsot szakemberrel ellenőriztetni.

Ha a guminyomás alacsony, egyenes menetben a gumik nagyobb felületen érintkeznek az úttal, ezzel némileg jobban tapad a gumi, viszont melegszik és deformálódik. Kanyarban már a gumi túlzott alakváltozása folytán nem fog megfelelően érintkezni az úttal, és a tapadás romlik, ez különösen balesetveszélyes.

Ha a guminyomás magasabb az előírtnál, egyenes menetben is kisebb lesz a tapadás, viszont kanyarban ez a tapadás csökkenés még nagyobb lesz, mivel az abroncs nem tud megfelelően idomulni a kanyarodáshoz szükséges alakváltozással, ezáltal a megcsúszás veszélye növekszik. Fékezés során a túl kemény gumi nem tudja átvinni a útra a megfelelő szintű fékerőt, és motor könnyen megcsúszhat.

Alapvetően fontos tehát a motorgumik lebegőnyomásának helyes beállítása.

A_guminyomas_fontossaga_a_motorgumi_eseteben

0

Kosár tartalma
A kosara jelenleg üres!
Összesen: 0
Tovább vásárolok Tovább a fizetéshez
Tisztelt ügyfelünk!
A webshopunk zavartalanul működik. Az online rendelések kiszállítása folyamatos.
Az elvitelre rendelt termékeket 8-15 óráig tudja átvenni.
A gumiszervizünk nyitva H - P: 8-17-ig.
A termék jelenleg nincs készleten.


Kérjük adja meg adatait és hamarosan értesítjük a várható szállítási időről.Köszönjük!

Üzenetét megkaptuk.

Kollégáink 1-2 munkanapon belül válaszolnak kérésére.


Ez a termék a Koronavírus miatt kialakult gyártói és szállítói leállások következtében nem rendelhető. Kérem válasszon olyan terméket amely raktáron van.