Motorgumi

kereső

Szélesség: Magasság: Átmérő:
Gumi méret
Gumi méret
Márka: Kategória:
Új gumik Használt gumik
Szélesség: Átmérő:
Márka: Kategória:
Új gumik Használt gumik

Hallottál már a slick motorgumikról?

Ne csüggedj akkor sem ha esetleg még soha nem hallottál a slick motorgumikról, ez nem a szegénységi bizonyítványod, egyszerűen csak még nem volt vele dolgod. A slick motorgumi ugyani az első hallásra márkanévnek csengő hangzás mögött egészen mást rejt. Sokan, akik először találkoznak ezzel a kifejezéssel, úgy keresnek rá az interneten vagy érdeklődnek a szaküzletben, mintha a „slick” egy gyártó lenne vagy egy ismert márkanév, azonban erről szó sincsen. Ezt felfoghatjuk gyakorlatilag egy gumiabroncs típusnak vagy motorgumi kategóriának is.

Hallottál már a slick motorgumikról?

Ne csüggedj akkor sem ha esetleg még soha nem hallottál a slick motorgumikról, ez nem a szegénységi bizonyítványod, egyszerűen csak még nem volt vele dolgod. A slick motorgumi ugyani az első hallásra márkanévnek csengő hangzás mögött egészen mást rejt. Sokan, akik először találkoznak ezzel a kifejezéssel, úgy keresnek rá az interneten vagy érdeklődnek a szaküzletben, mintha a „slick” egy gyártó lenne vagy egy ismert márkanév, azonban erről szó sincsen. Ezt felfoghatjuk gyakorlatilag egy gumiabroncs típusnak vagy motorgumi kategóriának is.

A slick motorgumikat elsősorban a versenyző szektor ismeri, hiszen kimondottan a számukra gyártott gumiabroncsokról van szó, éppen ezért is nem biztos, hogy egy „mezei” motoros vagy a túrák szerelmese találkozott volna ezzel a kifejezéssel. A zöldfülű, amatőr motorozók pedig egyébként is össze lehetnek zavarodva a számos kifejezés, típus, méret, gyártó számtalan portékája miatt, nem is beszélve olyan „apróságokról” mint a profilmélység, a súlyindex, a centrírozás vagy éppen a motorgumi nyomása.

Milyenek a slick motorgumik?

Ha legegyszerűbben szeretnénk jellemezni a slick motorgumikat, akkor a már szembetűnő tulajdonságként okvetlenül meg kell említenünk, hogy ezeken a kerekeken nincsenek barázdák, mintázatok és egyáltalán nem releváns adat náluk a profilmélység sem. Ugyanis e versenyzésre szánt gumiabroncsok felülete teljesen mentes a mintáktól, mondhatni tükörsima. Pont ezért nem alkalmasak hosszú távok megtételére és még közúti használatra sem. Bár a sebességet, a tapadást és az úton tartást náluk jobban egy gumi sem képes biztosítani, mégsem hétköznapi használatra szánták őket.

Mivel e teljes felületén érintkezik az úttal, így a kanyarokban is jól tapad, és a sebességi indexe is kiemelkedő értékeket mutat, ám a kopása szinte összemérhetetlenül a bordázott gumik alatt van. Ráadásul ezeket a teljesen minta nélküli gumikat csak száraz időben lehet használni, hiszen mivel nincs bennük bordázat, így a vízelvezetéssel sem tudnak foglalkozni, így balesetveszélyes vele a nedves, jeges vagy havas talajon. Persze vannak „slick motorgumi” néven futó olyan abroncsok is, amelyen minimális minta található, mégsem biztosítják azokat az értékeket, ami egy általános motorozáshoz szükséges lenne az autóutakon.

Versenygumik akcióban

A slick gumikat más néven versenygumiknak is szokták nevezni és igazából felölel minden olyan gumiabroncs fajtát (nem csak motorkerékpárokét), amelyeket kimondottan a versenyekre szántak, azaz rövid élettartam mellett képesek maximális sebességi és tapadási értékeket biztosítani. Az első ilyen jellegű gumit még az 1950-es években készítette az M&H Tyres nevű cég, és kimondottan a gyorsulási versenyekre hozták őket létre. Az alapötlet is egyszerű volt: távolítsuk el az összes mintát a kerékről, hogy minél jobban tapadjon az aszfalthoz így a lehető legnagyobb sebességet érhetjük el.

A gyorsulási versenyek mellett a különböző futamokban és ovál pályán is feltűnnek ezek a kerekek a mai napig is, hiszen verhetetlenek a kanyarokban és a fékezésekben. Általában a gyorsulási versenyeknél csak a hajtott kerekeken alkalmazzák, hogy az első kerekek alig súrlódjanak a pályán. Ma már törvények tiltják a közutakon való használatot és az úgynevezett „csalós slick” gumikat sem érdemes használnunk, amelyeken szinte csak díszként vannak jelen a bordák. Ma az úgynevezett „R” jelű gumik azok amelyek félig-meddig határt képeznek a tiltott és engedélyezett gumik között. Ilyen például a Nitto NT01-es gumi amelyen alig van mintázat és nagyon puha keverékű anyagból készítették. Noha használható közúton is, nagyon gyorsan kopik, így nem érdemes.

Számos slick motorgumi közül válogathatunk

Míg az 50-es évek elején csupán egyetlen cég készített slick versenygumikat, (Marvin & Harry Tires) az idő múlásával és az igények megnövekedésével egyre többen másolták le az alapötletet és egyre több konkurencia került a piacra. A kezdeti autókra szánt gumiabroncsok mellett pedig megjelentek a motorsport világába szánt slick motorgumik is. Olyan neves gyártók termékpalettáján találkozhatunk slick motorgumikkal mint a Bridgestone, a Continental vagy a Metzeler.

Egy minőségibb 120/70R17 Metzeler Racetec RR Sclik K1 NHSNHS TL Motorgumiért akár 75.000 forintot is elkérhetnek a kereskedők, ám cserébe kiemelkedő tapadást kapunk versenyzés közben és kiváló dőlésszöget érhetünk el. A gyártó által szabadalmaztatott Interact övbetét segítségével precízebb kezelhetőséget és pontosabb visszajelzéseket kapunk a járművünktől. A pályaminőséghez pedig két különböző keverék ötvözete miatt tud jobban alkalmazkodni.

A Bridgestone Battlax Racing V02 MED szintén egy tömlő nélküli slick motorgumi amely már 90.000 forintos árkategóriába tartozik (legalábbis a 200/65R17-es mérete). Ennél valamivel olcsóbban, 70.000 Ft környékén kapható a Bridgestone CR11F 110/80R18-as méretben de a Bridgestone Battlax Racing V01 190/650R17 is 80.000 Ft körül szerezhető be az interneten. Az egyik legkedvezőbb áron is a Bridgeston kínálja a Battlax Racing W01 110/590R17-es gumit ami 40.000 forinttól már egyes helyeken kapható. A Continental slick motorgumik különböző típusai 60.000 és 85.000 forint környékén érhetőek el (pl. Continental ContiTrack Soft 120/70R17).

0

Kosár tartalma
A kosara jelenleg üres!
Összesen: 0
Tovább vásárolok Tovább a fizetéshez
A termék jelenleg nincs készleten.


Kérjük adja meg adatait és hamarosan értesítjük a várható szállítási időről.Köszönjük!

Üzenetét megkaptuk.

Kollégáink 1-2 munkanapon belül válaszolnak kérésére.


Ez a termék a Koronavírus miatt kialakult gyártói és szállítói leállások következtében nem rendelhető. Kérem válasszon olyan terméket amely raktáron van.